În primul rând există motive serioase pentru suspendarea serviciilor stomatologice. La modul de răspândire a COVID-19 sistemul de protecție standard din medicina dentară nu este suficient de bun și orice „exces de zel” ca sa folosesc un eufemism reprezintă un risc major pentru pacienți în primul rând.
Suntem afectați cu toții, în diferite moduri. O pandemie ca aceasta va lăsa urme adânci nu doar în sănătatea fiecăruia dar și în moralul individual și al societății în ansamblu. Cred ca deși se fac eforturi uriașe de guverne și bănci pentru a aplana efectele pandemiei, dacă criza de adâncește ne vom confrunta cu probleme inimaginabile până în 2020. Menținerea sănătății devine o problemă critică și trebuie să avem grijă cât mai mult de noi și de cei apropiați pe care îî avem în grijă.
Poate primul sfat pe care îl dau pare necorelat cu stomatologia, dar ține foarte mult de prevenție și nu, spălatul responsabil pe dinți este al doilea nu primul sfat.
- Este important să vă odihniți cât mai bine. Somnul este cel mai binefăcător medicament pentru corpul nostru. Odihna și lipsa de griji (pare implauzibil acum, știu) întăresc sistemul imunitar și putem lupta mai bine în caz de pericol. Cu o bună imunitate și o igienizare corectă chiar și cei care suferă de parodontoză pot să treacă mai ușor peste faptul că nu pot merge un timp la dentist.
- Spălatul pe dinți, de fapt igiena corectă a cavității orale este, desigur ca întotdeauna, foarte importantă. Este important să o faceți regulat. Este indicat, suplimentar, să faceți gargară cu apa de gură pentru a micșora viremia de la nivelul gâtului, în special înainte de culcare.
- Evitați să mâncați alimente reci și evident evitați alimentele alterate. Dacă vom ajunge în criză alimentară este mai bine să faceți foamea decât să cedați și să vă îmbolnăviți sistemul digestiv pentru că efectul va fi de năruire a întregului eșafodaj prin eliminarea piesei de la bază.
- Evitați să vă fracturați vreun os, inclusiv dinții. Nu există remediu de amânare a vizitei la dentist când apare o fractură majoră.
- Dacă aveți o urgență, cautați mai întâi să discutați telefonic cu dentistul vostru. Dacă nu dați de el sau nu aveți un dentist căutați să discutați cu un dentist care să vă poată consulta online. Știu că nu există în istoricul nostru consultația online dar în aceste condiții orice este mai bine decât nimic și mult mai bine să evităm cabinetul de urgențe stomatologice când nu este cazul să mergem acolo și găsim o rezolvare sau amânare a problemei de acasă. Dentistul va ști să vă îndrume cu medicație sau chiar către urgență dacă este cazul.
- O extracție pentru un copil care își schimbă dinții se poate face și acasă în relativă siguranță. Nu duceți copilul la urgențe pentru așa ceva, e mai mare riscul provocat de infecție cu coronavirus decât efectele secundare ale extracției făcută de părinte. Bunicii noștri scoteau dinții părinților noștri cu ața legată de clanța ușii și noi tot am apărut pe lume…
Lasă un răspuns