Deși inițial amenințarea nu părea atât de mare am ajuns destul de repede să suspendăm activitatea stomatologică (chiar din 17.03.2020), aproximativ cu o săptămână înainte de reglementarea oficială de suspendare emisă pe teritoriul României.
Printre atribuțiile mele ca director medical la IVORY intră și evaluarea riscului epidemiologic. La momentul deciziei, toate semnalele care parveneau pe această temă au confirmat necesitatea suspendării activității.
Riscurile de expunere
Un articol din New York Times a reiterat riscurile de expunere la boli cu transmitere de la om la om funcție de profesie.
Dentiștii sunt în top la 98% risc. Click pe imagine pentru zoom in!
Trebuie să înțelegem că un risc mare de infecție a personalului medical reprezintă un potențial vector major de transmitere a patogenilor în rândul pacienților
Experiența colegilor din țările afectate înaintea României
O a doua sursă de informații relevante au fost colegii stomatologi din alte țări europene, în special cei din Italia (cel mai greu încercați) dar și din Austria, Franța, Germania și UK. Experiența lor de la fața locului a reușit să creeze o imagine mai clară decât cea sosită din sursele oficiale. Nu spun că sursele oficiale nu sunt bune, dimpotrivă, doar că viteza de comunicare este mai mică având în vedere faptul că medicina dentară nu este singura lor îngrijorare în această perioadă.
Simulările pe algoritmii validați de istoricul epidemiei
În fine acest articol publicat de Tomas Pueyo pe Medium a oferit un model matematic pentru predictibilitatea necesității de suspendare a activitaților la birou. În modelul lui (există o foaie de calcul pe Google Sheets în care se pot introduce datele oficiale locale) este luat în considerație cazul unei afaceri cu un anumit număr de angajați care lucrează împreună într-un birou. Întroducând câteva date relevante în foaia de calcul se determină dacă este cazul să se închidă sediul sau nu, fie imediat, fie într-o saptămână. Pentru o firmă cu 60 de angajați și raportările din ziua de 16.03.2020 formula a dedus că activitatea trebuie suspendată imediat. Chiar dacă clinica la care lucrez are doar 15 colegi, totusi calculul trebuie făcut adunând la cei 15 și numarul pacieților diferiți care vin în clinică în decurs de o săptămână. La noi media este de 100 de pacienți diferiți pe săptămână, chiar și cu o rată de 50% anulări tot am depășit simularea cu 60 de persoane. Această verificare a condus la decizia de suspendare voluntară a activității stomatologice din 17.03.
Recomandările sosite apoi de la Colegiul Medicilor Stomatologi din România și apoi prin Ordonanța militară nr. 2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 au confirmat imposibilitatea de a efectua în siguranță tratamente stomatologice care produc aerosoli, practic 80% din manevrele stomatologice se dovedesc a fi riscante.
Dacă nu există situații reale de urgență stomatologică vă recomand să evitați orice fel de tratament la medicii dentiști (inclusiv la centrele din spitalele de stat desemnate, deoarece riscul de infecție este major.
Reluarea activității de asistență stomatologică
Pentru moment nu există o previziune clară asupra momentului și formei în care se va relua activitatea medicilor dentiști, voi actualiza acest articol cu informații noi pe măsura ce situația evoluează.
Lasă un răspuns